Kirkkolaiva Amadis

Karl Immosen puhe Korppoon kirkossa 20.4.1975 (Käännös: Esa Killström)

Pyhättöihin sijoitettujen kirkkolaivojen alkuperäisestä tarkoituksesta ei ole varmaa tietoa. Varhaisin "kirkkolaivoja" koskeva tieto on peräisin vuodelta 2000 e Kr. Nykykäsityksen mukaan kirkkolaivat lahjoitettiin kirkkoihin kiitokseksi Jumalan varjeluksesta merellä. Tiedetään, että suureen hätään joutuneet merimiehet ovat luvanneet, että jos he selviytyvät aluksineen hädästään he lahjoittavat kotikirkolleen votiivilaivan uhrilahjaksi.

Tarkoituksenani on tällä kirkkolaivalla kunnioittaa kaikkia Korppoon merenkulkijoita. En mainitse suuria merimiehiä nimeltä, koska haluan myös kunnioittaa kaikkia niitä, jotka ovat pienillä aluksilla halkoneet merta saaden leipänsä merestä, sekä kaikkia niitä, jotka ovat hoitaneet kotia ja maata tehden näin merenkulun mahdolliseksi.

Tänään Korppoon kirkkoon sijoitettava kirkkolaiva esittää kuninkaallista Amadis-apujahtia, jonka suunnitteli Fr. H. af Chapman ja joka rakennettiin Karlskronassa vuonna 1782. Jahdin tiedetään vierailleen monasti Korppoossa, etenkin rauhattomuuden vuosina 1788-1790. Jahti oli hyvän ja nopean purren maineessa. Jahti poistettiin alusluettelosta 1838.

Samana vuonna Korppoon Långvikenissä laskettiin vesille suurin piirtein samanmittainen jahti, joka sai nimen Amadis. Tämä Amadis haaksirikkoutui Pohjanmerellä 1844. Se oli korppoolaisten omistuksessa.

Amadis-kirkkolaivan valmistuminen vei aikaa. Rakennustehtävän saanut vanha pienoismallien rakentaja ehti poitua keskuudestamme ennen töiden aloittamista. Kukaan muu rakentaja ei uskaltanut ottaa tehtävän hoitaakseen. Vuodenvaihteessa 1972-1973 ryhdyin itse rakennustöihin, voidakseni pitää lupaukseni Korppoon kirkolle. Varsinkin historiatietojen tutkiminen sekä piirustusten ja yksityiskohtaisten tietojen hankkiminen kulutti paljon aikaa. Haluan erityisesti kiittää Tukholman merihistoriallista museota sekä armeijan arkistoa suuresta avusta tässä työssä. 

Malli on rakennettu suhteessa 1:22. Esikuvan mitat olivat pituus 56 jalkaa, leveys 19 1/2 jalkaa ja syväys 6 jalkaa..

Kirkkolaivat roikkuvat yleensä pystysuorassa asennossa höllentynein purjein. Ajattelin, että Korppoon kirkko saisi "elävän" kirkkolaivan. Malli kuvaa "Amadista" luovimassa navakkassa vastatuulessa Kihdillä varhaisena kesäaamuna tuulen voimistuessa, aamusumun hälvetessä, päivän sarastaessa ja maan herätessä elämään. 

Merkkiliput "Korppoo näkyvissä" sekä "Jumalanpalvelus pidetään pian" on juuri nostettu mastoon, merkiksi muille aluksille. Valtakunnanlipun läheisyydessä lepattaa saaristolaivaston lippu. Myös keulalippu on nostettu. Lisäksi "Amadiksella" on nostettu ritarikunta- ja päällystöviiri. Pääsivulle                                              På svenska